Ana Sayfa
Araştırma
Eklemeli Üretim Araştırmaları

Eklemeli Üretim Araştırmaları

Eklemeli üretim laboratuvarında mevcut teknolojilerin kullanılmasının yanı sıra, yeni teknolojileri geliştirmek amacıyla makine tasarımı ve üretimi faaliyetleri de yapılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada hızla gelişmekte olan bu üretim tekniği, uzay, havacılık, biyomedikal gibi sektörler başta olmak üzere hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Bu teknolojinin daha iyi anlaşılması, ancak bu makinelerin tüm aksamları ile yerli olarak geliştirilmesi ile mümkün olacaktır.

Merkezimizde aşağıda listelenen teknolojiler ile ilgili faaliyetler sürdürülmektedir.

Fused Deposition Modeling (FDM) Teknolojisi:

Bu teknoloji eklemeli üretim alanında en hızlı yayılan ve yaygın olarak kullanılan üretim teknolojilerinden bir tanesidir. Bu teknolojide tel (filament) haline getirilmiş farklı özelliklere sahip polimer malzemeler katmanlar halinde şekillendirilmektedir. Merkezimizde bu teknoloji ile geliştirilmiş farklı tiplerde makineler bulunmaktadır. Aşağıda bu makinelerden bir tanesi ve üretilen parçaların resimleri gösterilmiştir.

SLA Teknolojisi (Projet 1200)

Küçük boyutlu ve hassas parçaların üretiminde kullanılan bir teknolojidir. Çoğunlukla kuyumculuk sektöründe model ve kalıp üretimi amacıyla kullanılmaktadır.

Binder Jetting Teknolojisi (BAP desteği ile BİMAYAM’da geliştirilmiştir)

Binder Jetting Tipi yazıcıda üretilmiş numuneler: